Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken komen het meest voor op lichaamsdelen die het meest zijn blootgesteld aan zonlicht: de handruggen, gezicht, onderarmen en schouders. Zoals bekend zijn pigmentvlekken verkleuringen van de huid. Pigment (melanine) is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen (melanocyten). In de onderste laag van de opperhuid is één cel op de tien een pigmentcel. Onder invloed van UV straling van de zon (of de zonnebank) maken de pigmentcellen het stofje melanine (pigment) aan. Via uitlopers worden kleine korreltjes pigment afgegeven aan de buitenste laag van je opperhuid en daardoor krijgt de huid een kleur. De huidskleur wordt voornamelijk bepaald door grootte en aantal van de pigmentkorrels in de cellen van de opperhuid. Soms vormen veel pigmentcellen samen een groepje en ontstaat er een pigmentvlek, beter bekend als een moedervlek. 

  

Functie van pigment

Het pigment in de huid beschermt de huid tegen UV straling. Zonder de bescherming van pigment zou het DNA in de huid sneller beschadigd kunnen raken, waardoor er huidkanker kan ontstaan. Mensen met een lichte huidskleur hebben dus meer kans op beschadiging van het DNA, dan mensen met een meer gepigmenteerde huidskleur.

  

Moedervlekken en andere pigmentvlekjes

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken. Sommige soorten ontstaan al op jonge leeftijd of zelfs bij de geboorte. Andere ontstaan in de loop der jaren. Naarmate je ouder wordt kunnen hormoonveranderingen, stress, vochtgebrek en zongedrag de aanmaak van pigment stimuleren. Dit noemen we hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is de overproductie van pigment in de huid.  

 Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een vlakke, donkere verkleuring die ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid zoals bij acne. De ontsteking in de huid activeert de pigmentcellen, waardoor pigmentkorrels vrijgemaakt worden. De overtollige pigmentkorrels worden donker en veroorzaken een verkleuring van het beschadigde of ontstoken gebied. 

Witte pigmentvlekken (hypopigmentatie)

In tegenstelling tot donkergekleurde pigmentvlekken bij hyperpigmentatie, kun je ook te weinig of geen pigment hebben. Dit wordt ook wel hypopigmentatie genoemd. Hypopigmentatie is een tekort aan pigment de huid, waardoor er witte vlekjes op je huid ontstaan.  Depigmentatie kan blijvend of tijdelijk zijn.

  

Oorzaken

Blootstelling aan de zon is de voornaamste oorzaak van pigmentvlekken. Zonlicht is namelijk de belangrijkste factor die de aanmaak van pigment stimuleert. Door overmatige blootstelling aan de zon kan de aanmaak van pigment verstoord raken, wat leidt tot hyperpigmentatie.

Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: 

Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap. Ziekten of medische behandelingen: bij sommige auto-immuunziekten (bijv. vitiligo), ijzerwaarde afwijkingen (bijv. hemochromatose) en vitamine-afwijkingen (bijv. vitamine C-tekort), of na een behandeling als chemotherapie. Na een ontstekingsreactie of beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door acne of eczeem. 

  

Wat kun je zelf doen?

Om pigmentvlekken te voorkomen, kun je een aantal dingen zelf doen:

  • Gebruik SPF: smeer jezelf dagelijks in met zonnebrandcrème, gebruik minimaal SPF 30
  • Draag een pet of hoed als je in de volle zon komt
  • Vermijd grote temperatuurverschillen
  • Ga niet met sterk geparfumeerde huidverzorgingsproducten de zon in. De bestanddelen van deze producten kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor de kans op pigmentvlekken groter is
  • Wees voorzichtig met de zonnebank

  

Wanneer moet je naar de huisarts?

Pigmentvlekken zijn vaak onschuldig. Verandert de vorm, kleur of grootte van de pigmentvlek, of gaat deze jeuken of bloeden? Raadpleeg dan de huisarts of dermatoloog.

  

De behandeling

In het algemeen zijn alle pigmentvlekken te behandelen. Of ze voorgoed zullen verdwijnen, hangt af van de grootte en kleur van de pigmentvlek. Heb jij last van pigmentvlekken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden waarmee je pigmentvlekken kunt verminderen of verwijderen. 

Pigmentvlekken verminderen met een krachtige peeling

Een peeling is een behandeling waarmee de bovenste huidcellen en de pigmentkorrels van de opperhuid worden weggehaald. Na een peeling vernieuwt en verbetert de huid, waardoor de huid er jonger en frisser uitziet. Je kunt een peeling inzetten om pigmentvlekken te verminderen, maar ook om acne-littekens en andere oneffenheden te behandelen. 

  • Green Sea Peel (ouderdomsvlekken, zonschade en hyperpigmentatie)
  • Mela Pro spot peel (lokaal)
  • Fruitzuurpeelings
  • Microdermabrasie (‘zandstralen’van de bovenste laag dode huidcellen)
  • Dermaplaning (hyperpigmentatie – zonschade)
  • Tele’way (verwijderen van ouderdomsvlekken en moedervlekken)

Om pigmentvlekken te verminderen, moet je de behandeling regelmatig herhalen, in de vorm van een kuur. Om een mooi resultaat te bereiken en te behouden is het belangrijk om de juiste producten thuis te gebruiken en je te houden aan de gegeven adviezen.

Note: Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker of melasma), verdwijnen in veel gevallen weer. Daarom wordt het afgeraden om een zwangerschapsmasker te behandelen als het net ontstaan is.

  

KRX Mela Pro Spot Peel

Een spot peeling is een combinatie van EXTREEM WERKZAME zuren, bestemd om een kleiner, gericht gebied aan te stippen en te behandelen. Deze Spot-peel wordt aanbevolen voor kleinere gebieden om ze lichter en gladder te maken met een zeer minimale downtime.

Mela Pro spot peeling bevat actieve zuren, o.a.:

Melkzuur en Citroenzuur om de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen, de vorming van nieuwe cellen te versnellen en om een gladdere en helderdere huid te onthullen.

10% Kojic Acid- Is een van de krachtigste natuurlijke bleek- en oplichtende middelen. Het bleekt de verkleuringen en pakt zelfs huidbeschadigingen en ouderdomsvlekken aan. Kojiczuur bevat ook microbiële eigenschappen die helpen bij acne en zelfs acnelittekens, oud of nieuw.

10% TCA - Trichloorazijnzuur is de hoogste standaard van zuren op het gebied van peeling. Het wordt al tientallen jaren gebruikt door artsen en medici en geeft geweldige resultaten. Het maakt de huid witter, maar helpt ook bij acne, rimpels, verslapping en andere huidproblemen. Hoewel TCA een zeer krachtige chemische peeling is, is Mela Pro Spot Peel geformuleerd met een hogere pH-waarde (pH 2.9) om vervelende bijwerkingen te voorkomen.

Kuur

Een kuur bestaat uit tenminste drie behandelingen. Tussen twee peelingbehandelingen dient idealiter 14 dagen te zitten. In sommige gevallen kan dit verkort worden naar 10 dagen.

   

Microneedling is zeer effectief

Hyperpigmentatie; lentigo, sproeten, melasma, poikiloderma, guttate hypomelanosis (kleine witte vlekjes door zonschade), verkleuring ontstaan na een ontsteking

Wat doet microneedling?

Pigmentcellen zijn ‘trage’ cellen met als gevolg dat het herstel van de cel van schade lang duurt. Microneedling stimuleert de werking van de cel waardoor deze sneller zal gaan werken om zichzelf te herstellen.

De behandeling richt zich ook op het verminderen van zonneschade, melasma of ouderdomspigment.  Het reguleert de pigmentcellen en helpt bij het afbreken van pigmentophopingen. Ook post-inflammatoire hyperpigmentatie, wat kan ontstaan na puistjes, kan met Microneedling minder zichtbaar worden.

Kuur:
Een kuur bestaat uit 4 behandelingen met een interval van 2 weken

Pigmentcellen hebben een tragere celdeling, daarom zijn er meerdere behandelingen nodig.

Wanneer het pigmentverkleuring betreft door ontstekingen (acne), dan is de eerste stap de acne onder controle te krijgen. Daarnaast worden voor thuis producten geadviseerd die een remmende werking hebben op pigmentvorming, die de roodheden tegen gaan en die een antibacteriële werking hebben.

   

Productadvies

Enkele tips:

  • Vitamine C werkt mooi op de remming van de aanmaak van pigment
  • Glycyrrhiza Glabra wortel extract (drop) onderdrukt de aanmaak van pigment en werkt ontstekingsremmend.
  • Een goede zonbescherming (breedspectrum) is essentieel. Cellen hebben het vermogen om informatie op te slaan, hierdoor kan zelfs als het pigment naar de oppervlakte is getrokken het pigment terugkomen op dezelfde plek wanneer de plek weer wordt blootgesteld aan UV straling.

   

Welke behandeling is geschikt voor mij?

Dat is een hele goede vraag en enkel en alleen te beantwoorden na een intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar jouw huid, proberen we het type te achterhalen en waar de oorzaak ligt, wordt de huidige situatie qua leefstijl, gezondheid en gezichtsverzorging besproken. Hieruit volgt een behandelplan afgestemd op jouw huid en jouw wensen.

Bij twijfel over type verkleuring en/of oorzaak dan dient te allen tijde vooraf de huisarts/dermatoloog geraadpleegd te worden.



Gerelateerde items

Jeugd
Green Sea Peeling en fruitzuur peelings
Microdermabrasie
Rode adertjes en steelwratjes verwijderen
Microneedling
Acne
Dermaplaning
KRX Carboxy CO2 therapy
Green Sea Peel
Micro Meso Peptidyal Injection